Каква е бъдещата тенденция за развитие на печатни платки?

- 2021-07-06-

Откъде идват печатните платки днес?

За пазара на производство и монтаж на печатни платки този набор от цифри е много убедителен: около 50% от всички произведени и сглобени печатни платки идват от континентален Китай, 12,6% от Тайван от Китай, 11,6% от Корея и отбелязваме, че 90% от общото производство на PCB и PCBA идва от Азиатско -тихоокеанския регион, като останалата част от света представлява само 10%. Въпреки това, както Северна Америка, така и Европа сега растат, главно защото производствените разходи в тези области започват да намаляват.

Какъв вид нова печатна платка ще излезе?

Formaspace, водещ доставчик на модерно промишлено оборудване, което произвежда, сглобява и тества печатни платки, е прекарал последните няколко години в изслушване на своите клиенти и предлагане на визията си за бъдещето на печатни платки. Според Formaspace, следните пет тенденции ще определят бъдещето на печатни платки.

Тенденция 1: Подложки от печатни платки с вградена защита от ESD за предотвратяване на проблеми с ESD по време на сглобяване и тестване.

Тенденция 2: Защита на печатни платки от хакери, например чрез вграждане на ключове за криптиране в субстрата на печатната платка.

Тенденция 3: ПХБ, които могат да издържат на по -високи напрежения, главно защото чистите електрически превозни средства носят със себе си по -висок стандарт на напрежение (48 V вместо 12 V).

Тенденция 4: ПХБ с нестандартни основи за лесно сгъване, валцуване или огъване (въпреки очевидната липса на напредък в тези технологии, те станаха все по -важни след появата на извити екрани).

Тенденция 5: Зелена, по -устойчива печатна платка, не само по отношение на използването на материали (отстраняване на олово), но и за намаляване на консумацията на енергия на устройствата върху тях.

Как изглежда пазарът на пасивни компоненти?
Според изследователската фирма Market Research Future, пазарът на пасивни устройства се очаква да расте със среден среден темп на растеж (CAGR) от около 6% от 2018 до 2022 г., както е показано на фигура 1. Пасивните компоненти включват не само резистори, индуктори, диоди и т.н., но и самата печатна платка. Всъщност тази цифра е много в съответствие с темпа на растеж, докладван от консултанта по пазарни проучвания Technavio.

Какъв е пазарът на активни компоненти?
Пазарът на активни устройства, като полупроводникови устройства и оптоелектронни устройства, ще расте с по -бързи темпове съответно с 10% и 6% от 2018 г. до 2022 г. в сравнение с пасивните устройства (виж фигура 2). Всичко това е свързано с миниатюризиране на устройството. Днес има голямо търсене само на малки сензори и задвижвания, а интелигентните електронни продукти приемат MEMS технологията в голям брой. Основните двигатели на пазара на активни устройства са смартфони, автомобили, промишлени машини и Интернет на нещата.

Какви нови методи за производство на печатни платки се очаква да бъдат използвани?
Formaspace също предлага информация за новите методи за производство на печатни платки, а бъдещите фирмени линии за печатни платки може да са много различни от начина, по който произвеждаме печатни платки днес.

Тенденция 1: Няма съмнение, че в ерата на смартфоните и интензивното използване на носими устройства, печатните платки ще станат по -малки и по -компактни.

Тенденция 2: Тъй като микроконтролерите ще станат по -умни (например, те могат да разпознават кога обект на пътя е тухлена или малка картонена кутия), печатните платки трябва да се адаптират към този нов тип машинно обучение и да улеснят новите методи за тестване на съответствието.

Тенденция 3: Хората могат да бъдат обучени да сглобяват и тестват нови печатни платки, използвайки технологии за виртуална реалност (VR) и разширена реалност (AR).

Тенденция 4: Съкращението „PCB“ означава „печатна платка“ и днес думата „печат“ придобива ново значение. 3D печатът на печатни платки е обещаващ, например, за печатни субстрати за еднократна употреба, сензори и процесорни схеми.

Тенденция 5: Ръчното сглобяване ще продължи и в бъдеще. Дори за малки партиди има нарастваща тенденция за машинно сглобяване, което може да спести време, докато миниатюризацията прави ръчното сглобяване почти невъзможно.